2012. május 6., vasárnap

Hogyan készülnek a papírgyöngyök? 1.rész

Már régóta készülök, egy készítsek egy "tutorialt" a papírgyöngyökkel kapcsolatban. Íme, végre lefotóztam minden fázist. Általában szakaszokban készülnek, egyszerre felszabdalok egy rakás papírt, aztán feltekergetem őket, harmadik fázisban lakkozok... stb.
Itt, az első részben  a papír felszeletelése, és a gyöngyök feltekerése látható.

Én leggyakrabban a 2 cm széles gyöngyöket használom, de lehet nagyobbra is csinálni. A torpedó formán kívűl lehet "tölcsér" vagy más forma is, de én leggyakrabban ezt készítem.

Szóval először hosszú háromszög alakú csíkokat vágok a papírból. A torpedó alakhoz  háromszög alapja 2 cm széles, és szimmetrikusan halad a két oldala.

Manapság sniccerrel és vonalzóval vágok, csak a háromszögek alapját és csúcsait jelölöm a papíron, amit összekötök a vonalzóval.Korábban ollóval csináltam, akkor előre felrajzoltam a telejes háromszögeket a papírra. ( lsd. az alsó képen) Sniccerrel sokkal gyorsabb az ügy, bár igényel egy kis odafigyelést. ( a papír néha elcsúszkál, és persze az ujjamat is elvágtam már néhányszor... :-)  )

Végeredmény:
 Ezután fel kell tekergetni a papírokat, szép gyenletesen, szimmetrikusan és szorosan egy hurkapálca darabra.

A végét beragasztózni, és az is feltekerni, ez fogja össsze a gyöngyöt.
Persze nem lesz mindig ilyen szabályos,van mikor nem sikerül teljesen szépen elvágni a papírt de ez egyáltalán nem baj, így is használhatóak. A vékonyabb papírból " soványabb, a vastagabból "ducibb" gyöngyök lesznek.

Én ilyen ragasztót használok, de bármilyen más hobbiragasztó alkalmas ami használható papírra. Ez a ragasztó fehér, de színtelen lakkszerű lesz amikor megszárad.
Plusz trükk: óhatatlanul maszatos lesz az ember keze, és ezzel összkoszolja a következő papírt, ezért én egy nedves szivacsot és egy kimustrált törölközőt is kéznél szoktam tartani, amivel letörtölgetem a ragasztót az ujjaimról, sőt néha  kész gyöngyökről is, ha nagyon ragacsosak lennének.

Az alábbi képen látható , hogy milyen formákat lehetne készíteni, de én csak az első 2 fajtát szoktam.

 A gyöngyök lakkozásra várva:

Folyt köv!

6 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nagyon tetszik ez a technika, szeretném is kipróbálni, eme remek tutoriál alapján :) Viszont lenne egy kérdésem, mégpedig hogy a papírcsíkok hossza mekkora? Vagy ez mindegy?
  Köszi

  VálaszTörlés
 2. A képen lévők A4-es papírból készültek, különböző szélességgel. Legtöbször ekkorából készítem,de természetesen lehet hosszabb is, ha olyan papírod van, így "ducibbak" lesznek a gyöngyök. Jó munkát!

  VálaszTörlés
 3. Szia! Szóval a papír vastagságától függ a gyöngy ducisága. :) Köszönöm a válaszod!
  További jó alkotást neked is!
  Gabi

  VálaszTörlés
 4. Lehet hogy nem voltam érthető: ha vastagabb a papír akkor is ducibb lesz, de ha hosszabb papírból készíted akkor is, a formája is változik kicsit. Kísérletezni kell, a túl vékony papír nem jó, mert puha lesz a gyöngy, de a túl vastagot nem tudod szépen feltekerni. Az A4-es papírméret általában jó, ilyenek többnyire az újságok, vagy a vásárolt papírok. Próbálhatod hosszabból is, csak akkor kicsit nehezebb kiszabni a papírt.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...